субота, 12 серпня 2023 р.

Цікаві факти «Світ Гаррі Поттера»

 #HappyBirthdayHarryPotter

🎂🧙‍♀️
Щороку 31 липня відзначають День народження Гаррі Поттера. Примітно, що Гаррі ділить день народження зі своєю авторкою. Джоан Роулінг теж святкує його 31 липня.
5 цікавих фактів про Гаррі Поттера
🧙‍♀️1. Тираж книги "Гаррі Поттер і філософський камінь" у 1997 році налічував лише 500 примірників, 300 з яких одразу потрапили до бібліотек. За кожну із цих книжок шанувальники і колекціонери готові заплатити £30 000.
🧙‍♀️2 . Роулінг задумувала книги так, щоб їхні персонажі росли разом із читачами. Кожна книга виходила до наступного навчального року, порушуючи глибші та доросліші теми.
🧙‍♀️3. Захоплення Гаррі Поттером стало такою лихоманкою, що ринок дорослих читачів був величезним. Але вони соромились з’являтись на людях з дитячою книжкою. Тому у 1998 році з’явилось перше "доросле" видання. Все те саме, просто з більш похмурими обкладинками.
🧙‍♀️4 . Джоан Роулінг написала першу книгу будучи самотньою матір'ю, час від часу буваючи у кав'ярні Ніклсона (Nicholson’s cafe) та зачиняючись у задній кімнаті Elephant House в Единбурзі. Кав'ярня тепер працює як китайський ресторан, а будинок настільки популярний серед туристів, що здається, черги туди тривають вічно.
🧙‍♀️5. Книги про школу чарівників показали, що навчання в пансіонах та школах-інтернатах – це весело. Такі навчальні заклади у Великій Британії десятиліттями недобирали учнів, однак вже після перших книжок попит на навчання у них суттєво зріс. Це назвали "ефектом Гаррі Поттера". Були навіть наміри створити більше пансіонатів, щоби впоратись із попитом.
У дитячому читальному залі Брацлавської публічної бібліотеки для фанатів та наших читачів діяла книжкова виставка «Світ Гаррі Поттера» 🧙‍♀️💙💛








Немає коментарів:

Дописати коментар